Via et samarbejde med Instituttet for Fremtidsforskning lancerer den europæiske fondsorganisation Philea nu et nyt initiativ, som i den kommende tid skal sætte fokus på fremtidens filantropi i Europa.
’Futures Philanthropy’ er overskriften for initiativet, der på Phileas hjemmeside lanceres som en invitation til i dag at begynde at tænke på i morgen. Det skal blandt andet ske via indsamling og udveksling af viden samt på kurser.
Futures Philanthropy-initiativet vil ifølge parterne fokusere på fremtidsorienteret viden, som inkluderer evnen til at bruge forventningsafstemning og fantasi til at træffe bedre strategiske beslutninger, forstå de vigtigste drivers bag forandringer og udforske nye og fremtidige muligheder.
"Vores vision er en mangfoldig, fremtidsorienteret europæisk filantropi, som tager udfordringerne i vores tid op og bliver ved med at stille relevante spørgsmål,” siger Hanna Stähle, der er chef for fremtidsforskning og innovation i Philea.
Skal arbejde mere på tværs
Fondsorganisationen, der har hovedsæde i Bruxelles og er en forkortelse af Philanthropy Europe Association, opstod sidste år ved en fusion mellem organisationerne EFC og Dafne. I det nye initiativ søger Philea blandt andet svar på følgende spørgsmål:
Hvordan kan vi formulere strategier i lyset af usikkerhed? Og hvordan forbliver vi tro mod langsigtet planlægning, risikotagning og innovation i tider med mere udfordrende kriser?
Verden ændrer sig, og det samme gælder for filantropien og civilsamfundet, pointerer seniorrådgiver og fremtidsforsker Nicklas Larsen fra Instituttet for Fremtidsforskning.
”Derfor er dette initiativ tænkt som en invitation til hele sektoren om at starte en samtale om fremtiden for filantropien allerede i dag. Der er ingen tvivl om, at tiden for polykriser, som vi er i nu, er en katalysator for, at den filantropiske sektor skal arbejde og tænke mere på tværs, og det er netop det, som vi med initiativet gerne vil udforske,” siger Nicklas Larsen, der er ansvarlig for instituttets deltagelse i initiativet, til Fundats.
Brug for alle hænder
Ifølge Hanna Stähle sigter ’Futures filantropi’ mod at skabe og dele fremtidskompetencer, der samler samfundet.
”Vi oplever tektoniske skift, som er langsigtede og ikke kan løses af en individuel organisation eller sektor. Vi har brug for alle hænder på dækket for at løse systemiske problemer, udforske nye muligheder og teste løsninger, der ikke eksisterer endnu. Filantropiske organisationer er blandt de frieste institutioner i vores samfund, der kan gøre netop det: Tænke langsigtet, tage risici, fremme samarbejde mellem flere interessenter og forestille sig, hvad der er muligt," siger Hanna Stähle.
- Er der, som I ser det, generelt en udfordring med, at fondene både i Danmark og på europæisk niveau arbejder for lidt sammen om de store, globale udfordringer og i høj grad er optaget af nationale agendaer?
”Forandringer er altid indlejret i den lokale kontekst. Den generelle udfordring, som filantropiske organisationer står over for nu, er, hvordan man kan tilpasse kortsigtede reaktioner på nuværende kriser og voksende behov i samfundet med en langsigtet vision og kollektiv handling,” siger Hanna Stähle.
Vi har brug for alle hænder på dækket for at løse systemiske problemer, udforske nye muligheder og teste løsninger, der ikke eksisterer endnu
Hanna Stähle – Chef for fremtidsforskning og innovation, Philea
I de to samarbejdspartneres fælles pressemeddelelse omfatter opfordringen til filantropisektoren om at indgå samarbejder på tværs blandt andet følgerne af krigen i Ukraine, jordskælvene i Tyrkiet og Syrien, klimakrisen, fødevareusikkerhed, økonomisk stagnation og en dalende tillid til offentlige institutioner.
Konkret bliver der i første omgang som en del af initiativet gennemført en række interviews, hvor fonde på tværs af Europa bliver spurgt, hvad de bekymrer sig om, håber på og tænker er vigtigt i forhold til fremtiden.
”De interviews og vores øvrige research omsættes til kurser og udgivelser. Vi håber at kunne udbyde kurser allerede i år, og så må vi se, hvornår vi eventuelt kan nå at lave publikationer,” siger Nicklas Larsen.
Flere partnerskaber og samarbejder
Når det netop er Instituttet for Fremtidsforskning, Philea er gået sammen med, skyldes det ifølge Nicklas Larsen, at initiativets to fagområder, filantropien og fremtiden, dermed er repræsenteret.
”Målet er at etablere et samarbejde, som taler ind i et europæisk perspektiv for at samle fonde, filantropiske organisationer og civilsamfundet i en form for praksisfællesskab med det formål at styrke sektorens evne til at tænke mere langsigtet og etablere flere partnerskaber og samarbejder på tværs. Det er et initiativ, som er åbent og eksplorativt, og vi sigter mod at skabe indsigter om fremtiden for regionen i et europæisk perspektiv, opbygge kompetencer i forhold til fremtidstænkning og skabe resultater, der er drevet af det her community. Og vi kan se, at der både er behov for og en appetit på at indgå i projektet,” siger fremtidsforskeren.
Der er tale om en åben invitation til Phileas medlemmer og øvrige i sektoren. Vi prøver at være meget inkluderende
Nicklas Larsen – Seniorrådgiver og fremtidsforsker, Instituttet for Fremtidsforskning
Nicklas Larsen understreger, at det ikke kun er Phileas medlemmer, som i Danmark tæller Fondenes Videnscenter samt 10 fonde og filantropiske foreninger, der inviteres til at deltage i udvekslingen af erfaringer og holdninger.
Danske medlemmer af Philea
- Fondenes Videnscenter
- Bikubenfonden
- Nordea-fonden
- Realdania
- Carlsbergfondet
- Lego Fonden
- Novo Nordisk Fonden
- Velux Fondene
- Lundbeckfonden
- Folkekirkens Nødhjælp
- Planbørnefonden
”Der er tale om en åben invitation til Phileas medlemmer og øvrige i sektoren. Vi prøver at være meget inkluderende. Derfor er der lagt op til, at man både kan deltage via en onlinesurvey, og man kan række ud, hvis man gerne vil være en del af samarbejdet og har noget på hjerte,” siger Nicklas Larsen.
Initiativet blev lanceret ved et onlinemøde forleden dag, hvor overskriften var dette spørgsmål: ’Hvordan vil det se ud, hvis fremtidens filantropi skal agere på vegne af fremtidens generationer?’.
Ifølge Nicklas Larsen var der på onlinemødet 70 nysgerrige deltagere på tværs af Europa, som blandt andet hørte et oplæg fra Ben Holt, der er Foresight-chef i den internationale afdeling af Røde Kors.